Sensörler Nasıl Kullanılır?
Giriş
Sensörlerin
kullanılmasındaki temel amaç, operatörlerin(insan ya da makina)
okuyamadığı ya da algılayamadığı büyüklüklerin okunabilir
büyüklüklere çevrilmesidir. Bu aygıtlar okunması istenen
büyüklüklerle, okunacak büyüklükler arasında – çoğu zaman
doğrusal olan – bir analoji kurarlar(örneğin akrep ve yelkovanın
hareket miktarı ile zamanın ölçülmesi ya da cıvanın sıcaklıkla
genleşerek dereceli silindirde yürümesi ve ortam sıcaklığının
ölçülmesi). Sensörlerin kullanımında, bu iki büyüklük
arasındaki ilişkinin aygıt tarafından ne kadar sağlıklı
okunduğu ve aygıtın gösterdiği büyüklüğün operatör
tarafından ne derece anlaşıldığı, en kritik noktaları arz
eder.
Sensörler
günümüzde temel olarak iki amaç için kullanılırlar: birincisi
ilk çağlardan beri değişmeyen ölçüm amacıdır(örneğin hava
tahminleri için yapılan ya da depremlerde yer sarsıntısını
belirlemek için yapılan ölçümler). Diğeri ise, her ne kadar
temelleri ortaçağa(hatta Roma dönemine) kadar uzansa da, özellikle
bilgisayarların ortaya çıkmasından sonra hızla yaygınlaşan
otomatlara rehberlik eden kapalı devre kontrol sistemlerinin
işletilmesidir.
A. Ölçme ve
Değerlendirmede
Bir fiziksel
büyüklüğün ölçümünde kullanılacak sensörün çalışma
koşulları ve okuma aralığı dikkat edilmesi gereken iki konudur.
Ölçülecek büyüklükteki değişimlerin sensör tarafından
mümkün olduğunca doğru aktarılması beklenir. Buna karşın
sensör doğru sonucu göstermiyorsa kalibre edilir. Kalibrasyon
belli aralıklarla yapılması gereken sensörler açısından hayatî
önem arz eden bir işlemdir.
B. Otomasyonda
Otomatlar bir
fiziksel sistemi kendi kendilerine kontrol eden makinalardır. Bu
kontrolü gerçekleştirebilmeleri için sistemin çıktılarını
algılayabilir olmaları gerekmektedir. Ancak genellikle fiziksel
sistemlerin giriş ve çıkış değerleri birbirlerinden farklı
büyüklüklerden oluşurlar. Örneğin bir el kantarına giriş
olarak kuvvet cinsinden bir büyüklük(N) verildiğinde, çıkış
olarak birim uzama(mm) alınır( dF= k.dx ). Ancak kontrol elemanının
hem girişten komut alabilmesi hem de çıktıyı değerlendirebilmesi
için bu büyüklüklerin okunduktan sonra giriş cinsine çevrilmesi
gerekmektedir.
örneğin
termostatlı bir fırında sıcaklık 200 ºC'ye
ayarlandığında, fırının kontrol ünitesine belli bir
gerilim(mV) değeri ulaşır, bu değer işlendikten sonra eyleyiciye
gönderilir ve daha büyük bir gerilim değeri(V) olarak fırının
rezistanslarına(sistem) ulaşır. Burada akım ısı enerjisine
dönüşür. Isınan ortamın sıcaklığı fırının sensörleri
tarafından ölçülür ve mV cinsinden kontrol ünitesine geri
gönderilir, çünkü kontrol ünitesi yalnızca mV cinsinden
değerleri okuyabilir.
Çalışma
Koşullarına Göre Sensörler Nasıl Kullanılır?
Sensörler
sistemleri çok farklı biçimlerde okuyabilirler. Kullanılacakları
ortamlarda bu özelliklerine göre seçilirler. Sensör kullanımında,
yukarıda da değinildiği gibi okuma yetenekleri ve çalışma
koşulları çok önemlidir.
Bu
ayrımın başında analog-dijital okuma ayrımı gelir. Yukarıda da
belirtildiği gibi sensörler okunacak fiziksel büyüklük ile
gösterdikleri büyüklük arasında bir analoji kurarlar. Bu iki
büyüklüğün fiziksel bir ilke temelinde kurdukları ilişkiye
dayanır ve bu ilişki – genellikle doğrusal da olmakla birlikte –
sürekli bir fonksiyon ortaya koyar. Eğer bir sensör bu fonksiyona
göre değerleri okuyor/gösteriyorsa analogtur. Ancak otomasyonda
hemen hemen her şeyin bilgisayar diline çevrilmesi istendiğinden,
analog yerine dijital, yani lojik devrelerle yanıt veren sensörler
tercih edilir. Dijital değerler daha kolay işlenebilmeleri ve
kaydedilebilmeleri sayesinde otomasyonda tercih edilseler de süreksiz
bir fonksiyon arz etmeleri neticesinde "çözünürlük"
sorunsalını ortaya çıkarırlar.
Bir
başka ayrım yakından(internal) ve uzaktan(external) algılama
ayrımıdır. Bazı sensörler ölçülecek bir büyüklüğü
sistemin içerisinden algılarken bazıları da sistemin dışından
okuyabilirler. Buna basit bir örnek ısıl çiftler(thermocouples)
ile kızılötesi(thermal/infrared) kameralardır. Burada seçim
yapılırken kullanılacak sensörün güvenilirliği ile yapılacak
işin hassasiyeti ön planda tutulmalıdır.
- http://ivpl.ece.northwestern.edu/files/icip3009.pdf
- http://www.nm.informatik.uni-muenchen.de/pub/Publikationen/bks03/PDF-Version/bks03.pdf
- http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/elektrik/moduller/sensorlervetranstusorler.pdf
Denetçiye Not: 2 Mart Pazar akşamı ikamet ettiğim bölgede abonesi olduğum iletişim şirketinin internet hizmeti kesildiği için ödevi 3 Mart Pazartesi sabahı yükleyebildim. Bilginize.
1) İçerik genel tanımlamalar için yeterli olmuş 4/4
YanıtlaSil2) Tanımlamalar anlaşılır, bu yüzden de konu bütünlüğü sağlanmış 1/1
3) Verilen termostatlı fırın örneği konu hakkında bilgi verici 1/1
4) Konuların bütünlüğü sağlanmış . 2/2
5) Referanslar verilmiş.1/1
6) İmla ve dil bilgisi kuralları yerinde, pek bir hata yapılmamış 1/1
Toplam 10 Puan
1) İçerik başlığı açıklayıcı nitelikte 4
YanıtlaSil2) Tanımlamalar anlaşılır 1
3) Konuyu açıklayıcı örnekler verilmiş 1
4) Konu bütünlüğü 2
5) Referans belirtilmiş 1
6) İmla ve dil bilgisi kuralları yerinde ancak yazı karakteri düzenlenmemiş 0.5
Puan 9.5
Kriterlere göre;
YanıtlaSil- içerikte bilgilendirme kısmı yeterli ölçüde mevcut( 4 puan)
-Tanım düzeni yeterince açık ( 1 puan)
-Örnekler güzel ve anlaşılır ( 1 puan)
-Konu bütünlüğü düzgün ( 2 puan)
-Referanslar belli ( 1 puan)
-İmla düzgün lakin yazı font seçimleri farklılık göstermiş ( 0.5 puan)
Genel olarak gayet açıklayıcı ve bilgilendirici bir ödev olmuş..
Toplam puan: 9.5
1- İçerik konuyu tamamen kapsamaktadır ve yeterlidir(4 Puan)
YanıtlaSil2- Tanımlar kolay anlaşılır bir şekilde açıklanmıştır(1 Puan)
3- Örnekler yeterli düzeyde verilmiş(1 Puan)
4- Giriş ve ardından konu açıklanmış, konu bütünlüğü sağlanmış, ancak sonuç kısmına da genel bir yorum yazılabilirdi(1 Puan)
5- Referanslar verilmiş, sıra numarası mevcut, yazı içerisinde nerede kullanıldığına dair atıf yapılmalı(0.5 Puan)
6- imla ve dil bilgisi kurallarına uyulmuş ( 1 Puan)
Toplam: 8.5 Puan